top of page

SCEN

Scenkonst. Skådespeleri. Jag älskar mitt yrke, men ändå avstod jag från det under 7 år. Varför?

 

PROLOG ur  " Hur Nära Vill Du Vara? "
 
"Vad gör du när du känner dig om ett utropstecken och ett frågetecken samtidigt?
 
När jag stod utanför Teaterhögskolan i Helsingfors som nyutexaminerad skådespelare tog jag tag i utropstecknet. Jag visste med säkerhet att här ska det inte göras någon institutionsteater, utan egna projekt på egna villkor. Och så blev det också.
Vi spelade Picasso, Arrabal och turnerade med en egen föreställning upp och ner i landet. Sen startade vi Teater Mestola och gjorde Maria Stuart med en rysk koreograf som jag hade världens crush på.
 
Samtidigt var jag med och skulle starta ett konstcafe vid Tölöviken. Och satte igång ett internationellt projekt mellan Finland och Sydafrika. Då blev Maria Stuart inbjuden till en teaterfestival i Tyskland och vi fick höra att någon hade hört att det satt teaterveteraner på Erottaja Bar och sa: "Teater Mestola, det är nog grejer det, det är nog hoppet det, för finlandssvensk teater". Yes, tänkte vi! Sen fick jag ett samtal och en förfrågan om jag vill bli ordförande  för Finlands Svenska Skådespelarförbund, med sikte på att ta över ordförandeskapet för hela Näyttelijäliitto. Och i pressen stod det att Camilla Hellberg borde få en Oscar för sin rollprestation i Arrabal. Inte så tokigt, va?
 
Men samtidigt pågick en helt annan historia. För sedan jag hade börjat med teater så hade jag gått upp 17 kilo, fått laktosintolerans, nickel allergi, acne, poly cystic ovarian syndrome och i det här skedet hade jag inte haft mens på 6 månader.  Så något frågetecken fanns här ju."

HUR NÄRA VILL DU VARA? utgör del 1 i en föreställningstrilogi om intuition och intimitet. Trilogin går under namnet TRIPOD och består ytterligare av del 2: ENLIGT ELLA och del 3: PATINA.
Man kan säga att HUR NÄRA VILL DU VARA? faller inom kategorin BIKT, ENLIGT ELLA hör till kategorin BÖN och PATINA hör till kategorin BASAR.
 
Mer om TRIPOD? Klicka här.     Mer om Camilla? Klicka här.
 
bottom of page